Ιατρικές Πληροφορίες
  

Ρινική συμφόρηση

 

Ορισμός

 

Ρινική συμφόρηση, «μπούκωμα»,  είναι ένα κοινό σύμπτωμα. Η υγρή και βουλωμένη μύτη. Η μύτη καλύπτεται από μεμβράνες βλέννας και συνήθως πρήζεται από φλεγμονές των αιμοφόρων αγγείων.

 

 

 

Αιτιολογία

 

Τα παθολογικά προβλήματα και τα νοσήματα που υποκρύπτονται πίσω από το μπούκωμα είναι πολλά και περιλαμβάνουν τα μικρόβια, τους ιούς, τους μύκητες, την αλλεργία, την ηωσινοφιλική μη αλλεργική ρινίτιδα, την μη αλλεργική μη ηωσινοφιλική ρινίτιδα, τις ανατομικές ανωμαλίες, τους πολύποδες της μύτης, ορισμένα αυτοάνοσα νοσήματα, ορισμένα καρκινώματα και όγκους, ενδοκρινολογικές διαταραχές, παρενέργειες φαρμάκων.

 

 

Το σύνηθες «μπούκωμα» της Άνοιξης οφείλεται κυρίως στα παρακάτω αίτια :

 

 1. ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΙΟΓΕΝΕΙΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
 2. Αλλεργική ρινίτιδα
 3. Μη αλλεργική – μη λοιμώδης αυτόνομη ρινίτιδα
 4. Ρινίτιδα από κατάχρηση τοπικών αποσυμφοτητικών

 

 

 

Θεραπεία

 

Η λειτουργία των ρινικών κοιλοτήτων βελτιώνεται σημαντικά με:

 

 

1. Αλλαγές σε καθημερινές συνήθειες

 

 • Διακόψτε το κάπνισμα και αποφύγετε μέρη όπου καπνίζουν
 • Πίνετε τουλάχιστον 6 ποτήρια υγρών τη μέρα, όπως νερό, ζεστό τσάι με μέλι ή/και λεμόνι, σούπα και χυμό
 • Αναπαυθείτε περισσότερο από ότι συνήθως

 

 

2. Προσωπική περιποίηση

 • Κάντε ρινικούς ψεκασμούς με αλατόνερο, γιατί βοηθούν να καθαρίσει η μύτη και οι ρινικές κοιλότητες
 • Αναπνεύσετε τον ατμό στο ντους ή από έναν ψεκαστήρα για να μειώσετε τη συμφόρηση

 

 

3. Αποσυμφορητικά προϊόντα


Τα αποσυμφορητικά προϊόντα συρρικνώνουν τις μεμβράνες βλέννας και ανοίγουν τις ρινικές κοιλότητες. Προϊόντα που περιέχουν ένα ενεργό συστατικό, όπως η pseudoephrine, στεγνώνουν τη βλέννα στο κεφάλι, το στήθος και τη μύτη. Όσο λαμβάνετε αποσυμφορητικά προϊόντα, αποφύγετε τα προϊόντα με καφεΐνη γιατί και τα δύο είναι διεγερτικά.

 

 

 

Επιπλοκές

 

Η ρινική συμφόρηση μπορεί να εξελιχθεί από ήπια ενόχληση σε απειλητικό για τη ζωή σύμπτωμα, επειδή η λειτουργία των ρινικών κοιλοτήτων παρεμποδίζεται.

 

Τα νεογέννητα αναπνέουν υποχρεωτικά από τη μύτη. Ρινική συμφόρηση στους πρώτους μήνες της ζωής τους μπορεί να παρεμποδίσει τον θηλασμό και να προκαλέσει απειλητικό για τη ζωή αναπνευστικό κίνδυνο.

 

 

Σε μεγαλύτερα παιδιά και εφήβους η ρινική συμφόρηση είναι συχνά μια ενόχληση, που μπορεί όμως να προκαλέσει και άλλες δυσκολίες ή προβλήματα:

 

 • Στα αυτιά, στην ακρόαση και στην ομιλία
 • Στον ύπνο, γιατί προκαλεί ροχαλητό, συνδέεται με δυσχέρεια της αναπνοής κατά τη διάρκειά του και σε μεγαλύτερη έκταση τον παρεμποδίζει

 

Η ρινική συμφόρηση μπορεί να προκαλέσει ήπιο πονοκέφαλο και σε ένα βαθμό δυσφορία. Όταν οφείλεται σε κρεατάκια μπορεί να προκαλέσει χρόνια δυσχέρεια της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου με ανεπάρκεια οξυγόνου και ανεπαρκή οξυγόνωση (υποξία), καθώς επίσης καρδιακή ανεπάρκεια.

 

Εάν έχετε κρυολόγημα μπορεί να είναι μεταδοτικό. Για να μην κολλήσετε τους άλλους, καλύψτε το στόμα σας όταν φτερνίζεστε.

« επιστροφή