Ιατρικές Πληροφορίες
  

Ανεξήγητη απώλεια βάρους

 

Η ακούσια απώλεια βάρους είναι ένα ιατρικό πρόβλημα που απασχολεί αρκετούς ασθενείς που επισκέπτονται τον ειδικό παθολόγο, καθώς το άτομο χάνει βάρος, χωρίς να το επιδιώκει. Η απώλεια βάρους μπορεί να συνοδεύεται από ανορεξία, ενδέχεται όμως να είναι παντελώς ανεξήγητη για τον πάσχοντα, να μη συνοδεύεται δηλαδή από μείωση της ποσότητας της τροφής λόγω ανορεξίας.

 

Και δεν αναφερόμαστε σε περιόδους που βρίσκεστε σε δίαιτα, οπότε κάτι τέτοιο είναι αναμενόμενο, αλλά αν συνεχίζετε να τρώτε φυσιολογικά και παρ’όλα αυτά χρειάζεται να σφίγγεται λίγο παραπάνω την ζώνη σας για να μην σας πέφτει το παντελόνι, είναι πιθανό να διατρέχετε σοβαρό κίνδυνο. Και η απροσδόκητη αύξηση βάρους μπορεί να είναι κάτι ανησυχητικό, αφού μπορεί να σχετίζεται με καρκίνο στις ωοθήκες, αλλά η απώλεια είναι ακόμα πιο ανησυχητική.

 

Το βάρος του σώματος, καθορίζεται από την θερμιδική πρόσληψη του ατόμου, την ικανότητα απορρόφησης των θρεπτικών ουσιών των τροφών, το μεταβολικό ρυθμό του ατόμου και τις ενεργειακές του απώλειες. Με την πάροδο της ηλικίας, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, με αποτέλεσμα το βάρος του σώματος να αυξάνει έως την έκτη δεκαετία. Μετά την περίοδο αυτή, το βάρος σταδιακά φθίνει, φαινόμενο που οφείλεται κυρίως σε παράγοντες, όπως μεταβολές στη σύσταση του σώματος (π.χ. ελάττωση ύψους,  μυϊκής μάζας), απώλεια δοντιών, άνοια, ψυχολογικούς παράγοντες.

 

Παροδική, μικρή απώλεια βάρους είναι συνήθης σε μία πληθώρα οξέων νοσημάτων (π.χ. ιώσεις, γαστρεντερίτιδες, αγχώδη σύνδρομα) και δεν έχει επιβλαβή αποτελέσματα για τον οργανισμό. Κάθε πρόσφατη απώλεια βάρους άνω του 5% για τα δεδομένα ενός ατόμου είναι ωστόσο κλινικά σημαντική και πρέπει να διερευνάται ιατρικώς.

 

Παρατεινόμενα ψυχιατρικά σύνδρομα, η νευρική ανορεξία, χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα, χρόνια λοιμώδη, ορμονικές διαταραχές, καρκινώματα, ηπατικά νεφρικά καρδιακά γαστρεντερικά μεταβολικά νοσήματα και φάρμακα είναι ανάμεσα στα αίτια που πρέπει να αποκλείονται.

 

Οι ασθένειες που μπορεί να προκαλέσουν απώλεια βάρους είναι πολλές, όπως οι παθήσεις του πεπτικού συστήματος (έλκος, νόσοι παγκρέατος και ήπατος), ο διαβήτης, ο υπερθυρεοειδισμός, αλλά και η κατάθλιψη, η νευρική ανορεξία κ.λ.π. Αν αθέλητα και ανεξήγητα διαπιστώσετε απώλεια βάρους μεγαλύτερη του 5% σε μερικές εβδομάδες ή 10% σε χρονικό διάστημα 6 μηνών, πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα έναν γιατρό, και σε πρώτη φάση έναν ενδοκρινολόγο. 

 

« επιστροφή