Ιατρικές Πληροφορίες
  

Eκκρίσεις από τη θηλή-Μη αιματηρές

Η αποβολή γαλακτόχρωμου εκκρίματος (ονομάζεται και «γαλακτόρροια») και από τις δύο θηλές των μαστών είναι συχνή, ιδίως  κατά τον πρώτο χρόνο μετά τον τοκετό.
Σύμφωνα με διεθνείς στατιστικές το 5% των γυναικών αναφέρουν ότι παρατήρησαν να βγαίνει υγρό από τη μία η και τις δύο θηλές τους.
Οι αιτίες των μη αιματηρών εκκρίσεων από τη θηλή είναι σχεδόν πάντα καλοήθεις και μπορεί να είναι φυσιολογικές και να οφείλονται σε ένα καλοήθες θήλωμα, εκτασία γαλακτοφόρου πόρου του μαστού, γαλακτόρροια και πολύ σπάνια να είναι λόγω καρκίνου του μαστού.
Έκκριμα της θηλής και από τους δύο μαστούς μπορεί επίσης να συμβεί σε:

·        φυσιολογικούς ορμονικούς παράγοντες (θηλασμός , γαλουχία).
·        παθολογική αύξηση της ορμόνης προλακτίνη ( υπερπρολακτιναιμία- γαλακτόρροια).
·        υποθυρεοειδισμό   
·        τραυματισμό
·        ενδοπορικό θήλωμα
·        παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων. 
·        όγκων στην υπόφυση 
·        ινοκυστικές νόσοι του μαστού

Αρκετές γυναίκες μπορεί να παρατηρήσουν να βγαίνει μικρή ποσότητα υγρού από τη θηλή τους, όταν πιέσουν το μαστό ή την περιοχή γύρω από τη θηλή. Αυτό το υγρό που συνήθως είναι κιτρινωπό ή πρασινωπό ή καφέ, λέγεται «φυσιολογική» έκκριση και δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας. Η φυσιολογική έκκριση δεν περιέχει αίμα.

Όταν παρουσιάζεται αυτόματη έκκριση υγρού (υγρό που βγαίνει από μόνο του, χωρίς πίεση του μαστού ή της θηλής) ή όταν το υγρό είναι αιματηρό, οροαιματηρό, ξανθωπό ή και πράσινο, πρέπει να διερευνάται. Μπορεί να οφείλεται σε κάποιο μικρό καλόηθες ογκίδιο μέσα σε κάποιον πόρο του μαστού, ή σπανιότερα σε καρκίνο του μαστού.


Αν εμφανίσουμε αμφοτερόπλευρα έκριμμα θηλής με πράσινο χρώμα συνήθως δεν αποτελεί σοβαρό παθολογικό εύρημα και οφείλεται σε διάταση των γαλακτοφόρων πόρων στα πλαίσια των ινοκυστικών αλλοιώσεων.


Κάθε γυναίκα με ασυνήθιστο έκκριμα θηλής πρέπει να επισκέπτεται το γιατρό της, ο οποίος θα πρέπει να αξιολογήσει τον τύπο του εκκρίματος και να προτείνει τις κατάλληλες εξετάσεις (μαστογραφία, υπερηχογράφημα ή ειδική εξέταση των πόρων του μαστού).


Εκτός από τα παραπάνω, οι αλλαγές που πρέπει να παρατηρείτε και πιθανόν να χρειαστεί να επισκεφτείτε τον γιατρό σας είναι:

·        Εμφάνιση. 
Οποιαδήποτε αλλαγή στο περίγραμμα ή στο σχήμα του στήθους, ειδικά εκείνες που γίνονται ορατές κατά την κίνηση του χεριού ή όταν ανασηκώνετε το στήθος σας. Οποιαδήποτε πτυχή ή ρυτίδωση του δέρματος. 

·        Αίσθηση. 
Δυσφορία ή πόνος στον ένα μαστό, που είναι διαφορετικός από το φυσιολογικό, ειδικά εάν είναι κάτι πρωτόγνωρο και επιμένει. 

·        Εξογκώματα. 
Οποιαδήποτε εξογκώματα, πάχυνση του δέρματος ή ανώμαλα σημεία στον ένα μαστό ή στη μασχάλη, τα οποία διαφέρουν από το αντίστοιχο σημείο του άλλου μαστού ή της μασχάλης. Αυτό είναι πολύ σημαντικό εάν είναι οι ενδείξεις είναι καινούργιες. 

·        Μεταβολή της θηλής. 
Εκκρίσεις από τη θηλή, τις οποίες δεν έχετε δει ξανά και δεν είναι γαλακτώδεις. Περιοχές που αιμορραγούν ή υγρές και κοκκινωπές περιοχές, που δεν επουλώνονται εύκολα. Οποιαδήποτε αλλαγή στη θέση της θηλής – έχει εισχωρήσει προς τα μέσα ή έχει αλλάξει η κατεύθυνσή της. Εξάνθημα στη θηλή ή γύρω από αυτήν. 

Τι πρέπει να κάνετε εάν εντοπίσετε κάποια αλλαγή

Υπάρχουν πολλοί λόγοι εμφάνισης αλλαγών στο στήθος. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν ενέχουν κίνδυνο, αλλά θα πρέπει να ελέγχετε όλες τις αλλαγές, καθώς υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να αποτελούν την πρώτη ένδειξη καρκίνου. 
Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στο στήθος σας, που δεν είναι φυσιολογική για εσάς, ενημερώστε αμέσως τον ιατρό σας. Εάν υπάρχει καρκίνος, όσο πιο έγκαιρα αναφερθεί, τόσο πιο απλή θα είναι η θεραπεία. Ο καρκίνος του στήθους είναι πολύ σπάνιος σε γυναίκες κάτω των 40 ετών. Η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία. 
Γυναίκες με έκκριση και από τις δύο θηλές πρέπει να αναζητούν λύση μόνο αν τα συμπτώματα τους, είναι έντονα και ενοχλητικά.


Ζαχαρούλα Μανωλίδου
« επιστροφή