Ιατρικές Πληροφορίες
  

Δυσάρεστη αναπνοή - Κακοσμία

Κακοσμία είναι η δυσάρεστη οσμή που εξέρχεται από τη στοματική κοιλότητα και γίνεται αντιληπτή από αυτούς που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση , αλλά τις περισσότερες φορές ,όχι από τον ίδιο.
Το 90% των περιπτώσεων δυσάρεστης αναπνοής προκαλούνται από την αποσύνθεση των βακτηρίων στο στόμα.


Τα αέρια που απελευθερώνονται από τα νεκρά βακτήρια στο στόμα, συχνά προκαλούν χρόνια δυσάρεστη αναπνοή.

 
Οι συνηθέστερες αιτίες κακοσμίας του στόματος είναι:

 • Η κακή στοματική υγιεινή, η ελλιπής καθαριότητα της στοματικής κοιλότητας

 • Η ουλίτιδα

 • Η ξηροστομία -η ύπαρξη της ευνοεί την ανάπτυξη βακτηριδίων

 • Οι ρινικοί πολύποδες

 • Οι πυώδεις αμυγδαλές

 • Η κατανάλωση κρεμμυδιού, σκόρδου, αλκοόλ. Και τα φαγητά δεν δημιουργούν μόνο δυσοσμία στο στόμα. Τα φυτικά έλαια απορροφούνται από τον οργανισμό και τα παραπροϊόντα εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος. Ουσιαστικά, δηλαδή, αναπνέουμε τις μυρωδιές μέσω  των πνευμόνων  για τρεις με τέσσερις ώρες μετά

 • Η χρήση καπνού

 • Η μειωμένη πρόσληψη υδατανθράκων. Η υπερβολική λήψη πρωτεϊνών και ή έλλειψη υδατανθράκων αναγκάζουν τον οργανισμό να κάψει από το συσσωρευμένο λίπος που έχει για ενέργεια, αντί να κάψει υδατάνθρακες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει, όμως, σε μία πάθηση που ονομάζεται κέτωση. Καθώς καίγεται το λίπος, οι κετόνες συσσωρεύονται στον οργανισμό και ορισμένες απελευθερώνονται με την αναπνοή και προς ενημέρωσή σας οι κετόνες δεν φημίζονται για την ευχάριστη μυρωδιά τους.

 • Οι ακάθαρτες τεχνητές οδοντοστοιχίες

 • Η υπερβολική ανάπτυξη βακτηρίων στη γλώσσαΠολλές φορές η δυσάρεστη μυρωδιά του στόματος αποτελεί ένδειξη παθήσεων του στομαχιού όπως:

 • Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Η γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση είναι η επιστροφή των οξέων του στομάχου στον οισοφάγο.

 • Τα προβλήματα του συκωτιού και των νεφρών. Οι τοξίνες τους αποβάλλονται μέσω των πνευμόνων και δημιουργούν δυσάρεστη αναπνοή.

 • Ο σακχαρώδης διαβήτης. Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει και κέτωση, ενώ η δυσοσμία του στόματος κάποιες φορές αποτελεί ένα από τα πρώτα συμπτώματα που οδηγούν στην διάγνωση.

 • Η δυσάρεστη αναπνοή μπορεί επίσης να οφείλεται σε λοίμωξη του φάρυγγα, προβλήματα των ιγμορείων, χαμηλή πρόσληψη υγρών ή έλλειψη ροής σιέλου.

Όταν έχουμε κακοσμία στόματος, γιατί δεν την αντιλαμβανόμαστε οι ίδιοι;Εξαιτίας ενός φαινομένου, το οποίο ονομάζεται προσαρμογή. Αυτό σημαίνει ότι, με τον καιρό, τα νεύρα που είναι υπεύθυνα για την όσφρηση και βρίσκονται στη μύτη συνηθίζουν στη συγκεκριμένη μυρωδιά, με αποτέλεσμα οι ίδιοι να μην αντιλαμβανόμαστε την κακοσμία-κάτι όμως, που δεν ισχύει και για τους γύρω μας. Ο οδοντίατρος μπορεί να διαπιστώσει, εάν όντως υπάρχει πρόβλημα δυσάρεστης αναπνοής και αυτό γιατί υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων, που αναφέρουν την αίσθηση αλλοιωμένης γεύσης και θεωρούν ότι, παρουσιάζουν κακοσμία στόματος.

Η κακοσμία μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες στις επαγγελματικές και κοινωνικές επαφές. Επηρεάζει την ψυχολογία, οδηγεί σε αποφυγή του ερωτικού συντρόφου και προκαλεί τάσεις απομόνωσης.
Μικρά μυστικά και τρόποι αντιμετώπισης της κακοσμίας


Η σωστή διατροφή, η καλή ενυδάτωση της στοματικής κοιλότητας, η σχολαστική καθαριότητα συμβάλλουν στην πρόληψη των δυσάρεστων μυρωδιών που μερικές φορές να αναδύει το στόμα μας.
 

 • Διατηρείτε το στόμα καθαρό.
 • Διατηρείτε το στόμα ενυδατωμένο
 • Αποφύγετε τις τροφές που έχουν άσχημη μυρωδιά
 • Φροντίστε να τρώτε υδατάνθρακες
 • Πλύσεις με βότανα
 • Μάσηση συγκεκριμένων βοτάνων, όπως:

 

Μαϊντανός
Η μάσηση μαϊντανού ειδικά μετά από ένα γεύμα που περιλαμβάνει έντονες γεύσεις καταπολεμά τη δυσοσμία του στόματος. Επίσης συμβάλλει στην πέψη των τροφών.
 
Λεμόνια
Σύμφωνα με την πρακτική ιατρική, το λεμόνι είναι ένα από τα σημαντικότερα βότανα κατά της κακοσμίας, το οποίο χρησιμοποιείται επίσης ευρέως ως αρωματικό. Χυμός μισού ή ενός λεμονιού διαλυμένος σε νερό (αναλογία λεμονιού προς νερό 1:3) καταπολεμά την κακοσμία του στόματος όταν καταναλώνεται κάθε πρωί με άδειο στομάχι.
 
Κανέλα
Συνηθίζεται ευρέως στους λαούς της Λατινικής Αμερικής, οι οποίοι το πρωί κάνουν γαργάρες με ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι και κανέλα σε σκόνη αναμεμιγμένα με ζεστό νερό, προκειμένου να διατηρούν φρέσκια την αναπνοή τους καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
 
Βελανιδιά
Ευεργετικό ρόλο στην καθαριότητα της στοματικής κοιλότητας έχει το αφέψημα και το έγχυμα της φλούδας της βελανιδιάς. Γαργάρες με έγχυμα από τη φλούδα των κλαδιών της, ανακουφίζει από τις ερεθισμένες αμυγδαλές και ωφελούν άτομα με χαλάρωση των ούλων και στοματίτιδα.
 
Άνηθος
Από την αρχαιότητα είναι γνωστές οι αρωματικές ιδιότητες του άνηθου. Η πιο γνωστή του χρήση είναι η αντιμετώπιση της κακοσμίας του στόματος, η οποία επιτυγχάνεται με το μάσημα των σπόρων του.
 
Ευκάλυπτος
Χρησιμοποιείται, επίσης, για τη δυσοσμία του στόματος, την έντονη δυσπεψία, ενώ φέρεται να επουλώνει και αιματώματα που προκαλεί η ουλίτιδα.
 
Δυόσμος
Το μάσημα φρέσκων φύλλων δυόσμου καταπολεμά τη δυσοσμία του στόματος. Επιπρόσθετα, συμβάλλει στην εξαφά­νιση του λόξυ­γκα.
 
Δενδρολίβανο
Το μάσημα φρέσκου δενδρολίβανου είναι ένας φυσικός τρόπος για καθαρή αναπνοή. Είναι ό,τι πρέπει για να αποφύγουμε δυσάρεστες οσμές έπειτα από ένα βαρύ γεύμα. Είναι αντισηπτικό της στοματικής κοιλότητας, εξουδετερώνοντας τη δυσοσμία που προκαλείται από τον πονόλαιμο, τα ούλα και τις πληγές. Καταπολεμά τα βακτηρίδια και τους μύκητες.

 

Το βούρτσισμα, η χρήση οδοντικού νήματος, ο καθαρισμός της γλώσσας μπορεί να βοηθήσει να επιλυθεί η δυσάρεστη αναπνοή. Θα ήταν καλό να ζητήσετε συμβουλές από επαγγελματίες για να επιλέξετε τα κατάλληλα προϊόντα για εσάς.


Εάν το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στη στοματική κοιλότητα τότε ο ασθενής πρέπει να παραπεμφθεί σε ωτορινολαρυγγολόγο, γαστρεντερολόγο κλπ.


Ζαχαρούλα Μανωλίδου

« επιστροφή