Ιατρικές Πληροφορίες
  

Αισθητική Πλαστική Χειρουργική

 

Βλεφαροπλαστική

 

Ένα από τα σημάδια της γήρανσης του προσώπου αποτελεί και η χαλάρωση του δέρματος των άνω και κάτω βλεφάρων που είναι συχνή τόσο σε άνδρες, όσο και σε γυναίκες. 


Η επέμβαση αυτή μπορεί να περιλαμβάνει είτε τα άνω είτε τα κάτω βλέφαρα ή και τα δύο μαζί, ώστε να προσδώσει στην περιοφθαλμική περιοχή του ασθενούς μία πιο νεανική όψη. 


Οι περιοχές γύρω από τα βλέφαρα περιλαμβάνουν εναποθέσεις λίπους που καθώς αυξάνουν σε μέγεθος και σε συνδυασμό με την ελάττωση της ελαστικότητας του δέρματος με την πάροδο της ηλικίας, προκαλούν την εμφάνιση ρυτίδων και χαλαρού δέρματος (σακούλων) γύρω από τον οφθαλμικό βολβό.

 

Οι ρυτίδες αυτές δίνουν στο άτομο μία κουρασμένη εμφάνιση. Το πρόβλημα αυτό διορθώνεται με την επέμβαση της βλεφαροπλαστικής.

 

 

 

Ρινοπλαστική

 

Η επέμβαση της ρινοπλαστικής γίνεται ώστε να επαναφέρουμε το σχήμα της μύτης σε αρμονία με το υπόλοιπο πρόσωπο, βελτιώνοντας τη συνολική εμφάνιση του προσώπου. Η μη αισθητικά αποδεκτή εμφάνιση της μύτης μπορεί να είναι εκ γενετής πρόβλημα, είτε να προήλθε μετά από τραυματισμό ή ασθένεια, είτε μετά από κάποιου τύπου χειρουργική επέμβαση στην περιοχή αυτή. Το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι ένα πιο ελκυστικό σχήμα της μύτης που ακολουθεί περισσότερο τις αισθητικές αναλογίες του προσώπου. Κατόπιν προσεκτικής εξέτασης του δέρματος και του σκελετού της μύτης εκ μέρους του ιατρού, υπάρχει δυνατότητα ο χειρουργός να εξηγήσει τις ρεαλιστικές προσδοκίες που μπορεί να έχει ο ασθενής για το αποτέλεσμα μετά από τέτοιου τύπου επέμβαση. Συχνά, εάν υπάρχει κάποια ανωμαλία στους χόνδρους της μύτης που δυσκολεύουν την αναπνοή του ασθενούς, αυτό μπορεί να διορθωθεί κατά τη διάρκεια της ίδιας επέμβασης. Η επέμβαση μπορεί να γίνει είτε με τη χρήση τοπικής αναισθησίας, είτε με τη χρήση γενικής αναισθησίας

 

 

 

 

Ωτοπλαστική

 

Η επέμβαση αυτή πραγματοποιείται σε περιπτώσεις ώτων που είτε είναι πολύ μεγάλα είτε αυτά προβάλλουν περισσότερο από το κανονικό στα πλάγια του προσώπου.

 

Πολλές φορές το πρόβλημα αυτό δημιουργείται είτε από μία υποπλασία τμήματος του αυτιού, ή την εκ γενετής έλλειψη κάποιας από τις πτυχώσεις αυτού. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ασθενείς χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης και από τις δύο πλευρές, ώστε, να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συμμετρία μετεγχειρητικά. Η ωτοπλαστική γίνεται κάτω από γενική αναισθησία στα παιδιά, ενώ οι ενήλικες μπορεί να υποβληθούν στη συγκεκριμένη επέμβαση είτε κάτω από τοπική αναισθησία είτε υπό γενική αναισθησία. Ο ασθενής μπορεί να γυρίσει σπίτι του την ίδια ημέρα μετά το χειρουργείο.

 

 

 

 

Μεγέθυνση στήθους

 

Oι πιο συνηθισμένες αιτίες για τις οποίες μία γυναίκα αποφασίζει την μεγέθυνση του στήθους της είναι δύο: Η πρώτη αφορά εκ γενετής υποπλασία ή ασυμμετρία του όγκου του στήθους σε σχέση με τις υπόλοιπες αναλογίες του σώματος, όπως την περιφέρεια των γοφών και το ύψος. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να υπάρχει πρόβλημα με ασυμμετρία στις δύο πλευρές του στήθους, υποπλασία ή ανωμαλία στο σχήμα του στήθους. 


Η δεύτερη αιτία μπορεί να προκληθεί από μια φυσιολογική απώλεια του όγκου του στήθους που ακολουθεί μία μεγάλη απώλεια βάρους ή επανειλημμένους τοκετούς. Το στήθος τότε χάνει τη φυσιολογική προβολή του και είναι αισθητικά μη αποδεκτό με ή χωρίς ενδύματα.

 

Η τομή που χρησιμοποιείται για την τοποθέτηση των προθεμάτων για οποιαδήποτε από τις δύο θέσεις που προαναφέρθηκαν, μπορεί να γίνει είτε στην πτυχή μεταξύ μαστού και θωρακικού τοιχώματος, είτε στην περιοχή γύρω από την θηλή. 


Οι τομές αυτές καθίστανται ελάχιστα ορατές με την πάροδο του χρόνου. 


Το μέγεθος του προθέματος που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί, καθορίζεται ανάλογα με τις φυσικές αναλογίες της ασθενούς και την επιθυμία αυτής. 


Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία και τα ράμματα αφαιρούνται 7 με 10 ημέρες μετά το χειρουργείο. 
Η ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του ασχολίες εντός μίας εβδομάδας, αλλά πρέπει να αποφύγει υπερβολική σωματική άσκηση για 3 με 4 εβδομάδες μέχρι το οίδημα και οι εκχυμώσεις (μελάνιασμα) να απορροφηθούν. 

 


Μετεγχειρητικές επιπλοκές περιλαμβάνουν:

 

  • μόλυνση του προθέματος και
  • δημιουργία αιματώματος

 

 

Και οι δύο επιπλοκές δεν συμβαίνουν συχνά αλλά μπορεί να χρειασθεί δεύτερη επέμβαση για την επίλυσή τους.

 

  • Μερικές ασθενείς, για άγνωστους ακόμα λόγους, αναπτύσσουν ένα σκληρό στρώμα ουλώδους συνδετικού ιστού γύρω από τα προθέματά τους μέσα στο στήθος (κάψουλα), που μπορεί να κάνει την υφή του στήθους σκληρή στην αφή και επώδυνη. Σε περίπτωση εμφάνισης της επιπλοκής αυτής μπορεί να χρειαστεί δεύτερη επέμβαση ώστε να αναιρεθούν τα συμπτώματα. 
  • Οι περισσότερες ασθενείς είναι σε θέση να θηλάσουν μετά την μεγέθυνση στήθους. Είναι σημαντικό ασθενείς που έχουν συγγενείς πρώτου βαθμού που υπέφεραν από καρκίνο του στήθους και που επιθυμούν να μεγεθύνουν το στήθος τους να γνωρίζουν ότι το πρόθεμα σιλικόνης μπορεί να επηρεάσει, την  - σε πρώτα στάδια - ανίχνευση καρκίνου του στήθους. 

 

Μέχρι σήμερα, περίπου 5 εκατομμύρια γυναίκες έχουν υποβληθεί σε μεγέθυνση στήθους και η μεγάλη πλειοψηφία αυτών είναι πολύ ευχαριστημένες από το αισθητικό αποτέλεσμα

 

 

 

 

Ανόρθωση στήθους

 

Η ανόρθωση στήθους (ή μαστοπηξία) είναι μια επέμβαση που γίνεται όταν οι γυναικείοι μαστοί είναι πεσμένοι περισσότερο από το φυσιολογικό. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες (απότομη απώλεια βάρους, εγκυμοσύνες, κληρονομικά χαρακτηριστικά) και προκαλεί ένα αισθητικό αποτέλεσμα που δυσαρεστεί πολλές γυναίκες. Για να διορθώσουν αυτό το χαρακτηριστικό τους μπορούν να προχωρήσουν στην ανόρθωση των μαστών και να βελτιώσουν σημαντικά την εμφάνισή τους.

 

ΕNΔEIΞEIΣ

 

Kάθε ενήλικη γυναίκα με μικρή ή σημαντική πτώση στήθους μπορεί να χειρουργηθεί όταν η ίδια το αποφασίσει. Βέβαια, το γυναικείο στήθος είναι κατ’ εξοχήν ερωτική περιοχή και αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση σε αυτό θα ήταν ιδανικό να έχει και τη σύμφωνη γνώμη του ερωτικού συντρόφου.

 EΠEMBAΣH

 

Aφού προηγηθούν οι απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις ακολουθεί η χειρουργική επέμβαση διάρκειας δύο ωρών περίπου υπό γενική αναισθησία. Mετά το χειρουργείο η περιοχή είναι καλυμμένη με γάζες. Σπάνια απαιτείται παυσίπονη αγωγή. H ασθενής παραμένει στην κλινική ένα βράδυ και την επομένη εξέρχεται. Στο σπίτι της θα παραμείνει κλινήρης 1 - 2 ημέρες ακόμη, υπό την επίβλεψη πάντα του πλαστικού χειρουργού. Tα ράμματα αφαιρούνται τη 10η ημέρα.

 AΠOTEΛEΣMATA

 

Την πρώτη μετεγχειρητική περίοδο η περιοχή του στήθους είναι οιδηματώδης (πρησμένη). Τα σημάδια σε σχήμα ανάστροφου «T» είναι ακόμη ορατά. Mετά παρέλευση ολίγων μηνών το κόκκινο των ουλών αρχίζει να υποχωρεί και τα σημάδια ασπρίζουν. Είναι μια ευχάριστη έκπληξη το ότι μεριά δέρματα “εξαφανίζουν” τα σημάδια πολύ γρήγορα. Τέλος, ένα καλό αθλητικό σουτιέν που θα συγκρατεί το καινούριο στήθος είναι απαραίτητο για τον πρώτο μετεγχειρητικό μήνα

 

 

 

 

Λιποαναρρόφηση

 

Η λιποαναρρόφηση έχει εξελιχθεί στην εποχή μας. Έχει ενσωματώσει την πιο εξελιγμένη τεχνολογία των laser, δίνοντας δυνατότητες στον πλαστικό χειρουργό που δεν είχε στο παρελθόν. Είναι πιθανότατα η συχνότερη αισθητική επέμβαση παγκοσμίως, είτε γίνεται με την κλασική μέθοδο, είτε αφορά τη λιποαναρρόφηση με Laser, είτε την Παλμική λιποαναρρόφηση 


Απευθύνεται σε γυναίκες και άνδρες που έχουν τοπική συσσώρευση λίπους. Σε αυτά τα άτομα το λίπος παραμένει σε κάποιες περιοχές του σώματός τους, παρά τη δίαιτα ή την άσκηση. Πρόκειται για περιπτώσεις ατόμων, που ενώ είναι ευχαριστημένοι από το σχήμα του υπόλοιπου σώματός τους, δυσαρεστούνται από την τοπική συσσώρευση λίπους σε κάποια σημεία, που συνήθως είναι διαφορετικά στις γυναίκες και στους άνδρες.

 

 

Οι κυριότερες περιοχές

 

Οι συχνότερες περιοχές στις οποίες γίνονται λιποαναρροφήσεις στις γυναίκες είναι το πλάγιο των μηρών, δηλαδή τα γνωστά «ψωμάκια», οι γλουτοί, η έσω περιοχή των γονάτων, η πρόσθια περιοχή της κοιλιάς και το πλάγιο μέρος της κοιλιάς . 


Οι συχνότερες περιοχές στις οποίες γίνονται λιποαναρροφήσεις στους άντρες είναι το στήθος, στις περιπτώσεις γυναικομαστίας, η περιοχή της κοιλιάς, τόσο στο πρόσθιο τμήμα της όσο και στα πλάγια αυτής και το πρόσωπο (διπλοσάγονο).

« επιστροφή