Ιατρικές Πληροφορίες
  

Η κατάθλιψη οδηγεί στον διαβήτη ή ο διαβήτης στην κατάθλιψη;

Περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη έχουν οι άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη.

 

Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε, το 15%-20% των ατόμων που ζουν με χρόνια πάθηση έχουν πιθανότητες να εμφανίσουν έστω μια φορά στην ζωή τους συμπτώματα κατάθλιψης, την ώρα που  στον υπόλοιπο πληθυσμό το ποσοστό κυμαίνεται μεταξύ 2%-9%.
 

 

Ιδιαίτερα ο διαβήτης είναι μια πάθηση που εδώ και χρόνια οι γιατροί την έχουν συνδέσει με την κατάθλιψη. Η συνύπαρξη των δύο ασθενειών μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη επίδραση της φαρμακευτικής αγωγής, υψηλότερα επίπεδα πολυπλοκών, μειωμένη παραγωγικότητα και αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας.

 

Ωστόσο, ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί αν ο διαβήτης «οδηγεί» στην κατάθλιψη ή το αντίθετο.

 

Από την μία οι επιστήμονες εκτιμούν πώς ο φόβος της υπογλυκαιμίας ή άλλων επιπλοκών μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη καταθλιπτικής διάθεσης.
 

 

Από την άλλη πλευρά, η κατάθλιψη μπορεί να είναι ένας παράγοντας για την εμφάνιση του διαβήτη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα υψηλά επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του άγχους, στον οργανισμό των ατόμων που πάσχουν από κατάθλιψη, ανεβάζει τα επίπεδα γλυκόζης και κατ’ επέκταση συμβάλλει στην εμφάνιση διαβήτη τύπου ΙΙ.

 

Καταλυτικός παράγοντας είναι και η διατροφή. Ως γνωστόν, τα άτομα με κατάθλιψη δεν προσέχουν την διατροφή τους και έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη.

 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα άτομα που παρουσιάζουν και τις δύο αυτές ασθένειες πρέπει να εφαρμόζουν μια συντονισμένη κλινική φροντίδα, που θα τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν και τις δύο ασθένειες.

 

« επιστροφή