Ιατρικές Πληροφορίες
  

Επιλόχεια κατάθλιψη

Η επίλοχεια κατάθλιψη είναι μια αρκετά συχνή πάθηση, που δυστυχώς εμφανίζεται σε μεγάλο ποσοστό γυναικών μετά τον τοκετό.

 

Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή ψυχική ασθένεια, που έχει αντίκτυπο σε όλη την οικογένεια, όμως  δεν αντιμετωπίζεται πάντα ως τέτοια.

 

Αρκετοί νέοι γονείς μεταφράζουν την συμπεριφορά της νέας μητέρας σαν άγχος ή δυσφορία , που «θα περάσει», με αποτέλεσμα να μην της δίνουν την πρέπουσα σημασία.

 

Είναι απαραίτητο οι άνθρωποι που είναι στο κοντινό περιβάλλον της νέας μητέρας να παρατηρήσουν τα σημάδια. Αν η δυσφορία κρατήσει περισσότερο από δύο εβδομάδες και τα συμπτώματα δεν υποχωρούν, τότε πρέπει να απευθυνθούν σε κάποιο ψυχίατρο.

 

Στην περίπτωση που η επιλόχεια κατάθλιψη μείνει αθεράπευτη, μπορεί να διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να επιστρέψει στον επόμενο τοκετό.

 

Στην χειρότερη μορφή της μπορεί να οδηγήσει την νέα μητέρα ακόμα και στην αυτοκτονία ή στην κακομεταχείριση του παιδιού.

 

Στις περιπτώσεις αυτές είναι απαραίτητη η θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει τόσο την  ψυχοθεραπεία, όσο και την φαρμακευτική αγωγή.

 

Ειδικά τους πρώτους μήνες η παρακολούθηση από τον ειδικό γιατρό είναι αναγκαία.

« επιστροφή