Ιατρικές Πληροφορίες
  

Παρωτίτιδα

 

Ορισμός

 

Η παρωτίτιδα είναι μια ιογενής ασθένεια, που προκαλείται από τον ιό της παρωτίτιδας.

 

 

 

Παρόμοια Ορολογία

 

Μαγουλάδες

 

 

 

Αιτιολογία    

 

Η περίοδος επώασης (χρόνος μέχρι την έναρξη των συμπτωμάτων) μπορεί να είναι 14 έως 25 ημέρες, αλλά είναι πιο τυπικά 16-18 ημέρες.

 

 

 

Πως μεταδίδεται


Η παρωτίτιδα είναι μια μεταδοτική ασθένεια που μεταδίδεται από άτομο σε άτομο.

 

Μεταδίδεται

  • από άτομο σε άτομο με τα σταγονίδια από το στόμα, και σπανιότερα
  • με αντικείμενα που πρόσφατα έχουν μολυνθεί.
     


Η νόσος μεταδίδεται μία εβδομάδα πριν μέχρι και εννέα ημέρες μετά την έναρξη της νόσου, δηλαδή μία εβδομάδα πριν διογκωθούν οι παρωτίδες και όσο διάστημα είναι διογκωμένες.

 

 

 

Συμπτωματολογία

 

Η πιο κοινά συμπτώματα της παρωτίτιδας είναι:

 

  • Παρωτίδας φλεγμονή (ή παρωτίτιδα) στο 60-70% των λοιμώξεων και 95% των ασθενών με συμπτώματα. Παρωτίτιδα προκαλεί πρήξιμο και τοπικό πόνο, ιδιαίτερα κατά τη μάσηση. Μπορεί να συμβεί από τη μια πλευρά (μονομερής), αλλά είναι πιο κοινή και στις δύο πλευρές (διμερών) σε περίπου 90% των περιπτώσεων.
  • Πυρετός
  • Πονοκέφαλο
  • Ορχίτιδα, αναφερόμενος στην επώδυνη φλεγμονή του όρχεως. Τα αρσενικά παρελθόν εφηβεία που αναπτύσσουν παρωτίτιδας έχουν 30 τοις εκατό του κινδύνου της ορχίτιδα.

 

Άλλα συμπτώματα της παρωτίτιδας μπορεί να περιλαμβάνουν ξηροστομία, πόνος στο πρόσωπο και / ή τα αυτιά και ενίοτε σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, απώλεια της φωνής. Επιπλέον, έως το 20% των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό της παρωτίτιδας δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, οπότε είναι δυνατό να μολυνθεί και να μεταδώσουν τον ιό χωρίς να το γνωρίζουν.

 

Πυρετός και πονοκέφαλος είναι πρόδρομα συμπτώματα του ιού της παρωτίτιδας, μαζί με αδιαθεσία και ανορεξία.

 

 

 

 Διάγνωση - Ιατρικές Εξετάσεις

 

Η διάγνωση τίθεται:

 

1.     με την απομόνωση του ιού από το σίελο, τα ούρα, το ΕΝΥ ή το αίμα με καλλιέργεια,

2.     με την αύξηση του τίτλου ειδικών IgG αντισωμάτων στον ορό του αίματος σε δύο διαδοχικά δείγματα και

3.     με την αναζήτηση του ειδικού IgM αντισώματος με ορολογικές δοκιμασίες (ανοσοφθορισμός, ELISA, RIA κ.ά.)

 

 

 

Θεραπεία

 

Είναι συμπτωματική. Χορηγούνται αντιπυρετικά φάρμακα. Το παιδί πρέπει να τρώει ελεύθερα ανάλογα με την όρεξή του, κατά προτίμηση ρευστές τροφές, όταν υπάρχει πόνος κατά την μάσηση.Σε περιπτώσεις παγκρεατίτιδας εξασφαλίζεται η διατήρηση ισορροπίας του νερού και των ηλεκτρολυτών.Σε περιπτώσεις ορχίτιδας συνιστάται ανάρτηση των όρχεων, ζεστά επιθέματα και παυσίπονα. Χορηγούνται κορτικοειδή που βελτιώνουν τα συμπτώματα (πόνο, πρήξιμο) χωρίς όμως να αποτρέπουν πάντα την ενδεχόμενη ατροφία των όρχεων.

 

 

 

Επιπλοκές

 

Μηνιγγοεγκεφαλίτιδα


Είναι συχνή εκδήλωση της παρωτίτιδας στα παιδιά. Τα αγόρια προσβάλλονται 3-5 φορές συχνότερα από τα κορίτσια. Η πραγματική συχνότητά της δεν είναι γνωστή, γιατί ενώ το εγκεφαλονωτιαίο υγρό (ΕΝΥ) παρουσιάζει παθολογικά ευρήματα στο 50% των πασχόντων, η εγκεφαλίτιδα παρουσιάζει εμφανή κλινικά συμπτώματα σε συχνότητα 5-10%. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται μόνο για μηνιγγίτιδα, ενώ μόνο εγκεφαλίτιδα έχουμε στο 0,2%.Η μηνιγγοεγκεφαλίτιδα μπορεί να εκδηλωθεί πριν, κατά ή και μετά τη διόγκωση των παρωτίδων με πυρετό, πονοκέφαλο, εμέτους και δυσκαμψία (δεν μπορεί να γύρει το κεφάλι προς τα μπροστά, ώστε το πηγούνι να ακουμπίσει το θώρακα). Στις περιπτώσεις εγκεφαλίτιδας παρατηρούνται επίσης σπασμοί, διαταραχές του προσανατολισμού και της συνείδησης και αισθητικές διαταραχές. Το ΕΝΥ έχει πολλά κύτταρα, κατά κανόνα λεμφοκύτταρα, (μέχρι 2000 ανά κυβικό χιλιοστό), λεύκωμα ελαφρά αυξημένο και φυσιολογική στάθμη σακχάρου.Η πρόγνωση της μηνιγγίτιδας είναι γενικά πολύ καλή. Συνήθως διαρκεί 3-10 μέρες και υποχωρεί χωρίς να αφήσει βλάβες. Στις λίγες όμως περιπτώσεις εγκεφαλίτιδας η πρόγνωση είναι επιφυλακτική, αφού μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο ή να αφήσει μόνιμες βλάβες όπως επιληψία, παρέσεις νεύρων, ψυχικές διαταραχές και μόνιμη κώφωση.

 Ορχίτιδα, επιδιδυμίτιδα


Είναι σπανιότατες κατά την παιδική ηλικία. Προσβάλλονται αποκλειστικά οι έφηβοι και οι ενήλικοι σε ποσοστό 15-35%. Χαρακτηρίζεται από διόγκωση του όρχεως ή και της επιδιδυμίδας που συνοδεύεται από πόνο και υψηλό πυρετό. Σε περιπτώσεις αμφοτερόπλευρης προσβολής (30%) μπορεί να προκληθεί στείρωση. Ατροφία των όρχεων παρατηρείται σε ποσοστό 30-40% λόγω πίεσης.

 Ωοθηκίτιδα


Είναι σπανιότατη κατά την παιδική ηλικία, προσβάλλει κυρίως τους έφηβους και ενήλικες και δεν προκαλεί στείρωση, γιατί οι ωοθήκες δεν περιβάλλονται από κάψα και επομένως δεν μπορεί να συμβεί ατροφία από πίεση.

 Παγκρεατίτιδα


Στα παιδιά σπάνια έχουμε σοβαρή προσβολή του παγκρέατος Η παγκρεατίτιδα χαρακτηρίζεται από οξύ (ξαφνικό) κοιλιακό πόνο ιδίως στο επιγάστριο (περιοχή του στομαχιού), εμετούς και πυρετό. Η αμυλάση ( προέρχεται όχι μόνο από το πάγκρεας, αλλά και από τις παρωτίδες) του ορού του αίματος και των ούρων είναι αυξημένη.Σπάνια η παρωτίτιδα μπορεί επίσης να προκαλέσει θυρεοειδίτιδαμαστίτιδα και δακρυοαδενίτιδα.

 

 

 

Πρόληψη

 

Το εμβόλιο που χρησιμοποιείται ευρέως είναι το συνδυασμένο εμβόλιο ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς (MMR).

« επιστροφή