Ιατρικές Πληροφορίες
  

Αγγειοοίδημα

Η κνίδωση εκδηλώνεται στο δέρμα με ερύθημα (κοκκίνισμα) και πομφούς (πετάλες, πλάκες) που συνοδεύονται από κνησμό (φαγούρα) και εμφανίζονται εντοπισμένα ή σε όλο το σώμα.

Η εικόνα της είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, μερικές φορές  εμφανιζόμενη σαν γεωγραφικός χάρτης ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να συνοδεύεται και από αγγειοοίδημα, με αποτέλεσμα εσφαλμένα να περιγράφεται από τους περισσότερους ασθενείς ως αλλεργικό shock.

Η Κνίδωση είναι ιδιαίτερα συχνή εάν λάβουμε υπόψη ότι ο ένας στους πέντε  Έλληνες θα την εμφανίσει τουλάχιστον μια φορά στην διάρκεια της ζωής του. Όταν διαρκεί λιγότερο από 6 εβδομάδες, ονομάζεται οξεία και συνήθως εκλύεται από ιογενείς λοιμώξεις, τροφές ή φάρμακα.

Στην τυπική της μορφή διαρκεί λίγες ώρες και εξαφανίζεται αυτόματα, ενδεχομένως όμως να υποτροπιάσει . Όταν ξεπερνά σε διάρκεια τις 6 εβδομάδες χαρακτηρίζεται ως χρόνια, με κύριο αίτιο διάφορα συστηματικά νοσήματα και φυσικά αίτια.

Σε αρκετές περιπτώσεις τα αίτια παραμένουν ανεξιχνίαστα ή δεν μπορούν να τεκμηριωθούν με αποτέλεσμα τότε η Κνίδωση να χαρακτηρίζεται ως ιδιοπαθής. 
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά την κνίδωση και το αγγειοοίδημα πατήστε εδώ
« επιστροφή