Ιατρικές Πληροφορίες
  

HPV Λοίμωξη (ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων)

Η λοίμωξη με HPV είναι πολύ συχνή τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Έχουν βρεθεί πάνω από 100 στελέχη ιών HPV, 30 από τα οποία μεταδίδονται μεταξύ των ανθρώπων με σεξουαλική επαφή. Μερικά από τα στελέχη του HPV προκαλούν οξυτενή κονδυλώματα και κάποια άλλα καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Υπάρχουν δύο εμβόλια που προστατεύουν από κάποια από αυτά τα στελέχη.

 

 

Ορισμός - Τι είναι ο ιός HPV;

 

O HPV είναι ένας πολύ συχνός ιός. Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (Human Papillomavirus) ανήκει σε μία ευρύτερη ομάδα ιών που προσβάλλει τον άνθρωπο και μπορεί να προκαλέσει οξυτενή κονδυλώματα, προκαρκινικές αλλοιώσεις ή καρκίνο σε διάφορα σημεία του ανθρωπίνου σώματος και ιδιαίτερα στον τράχηλο της μήτρας.            

 

Ο HPV μεταδίδεται κυρίως με σεξουαλική επαφή (κολπική, πρωκτική, στοματική), αλλά υπάρχουν και άλλοι τρόποι μετάδοσης. Ο HPV μεταδίδεται και διαμέσου του δέρματος. Ωστόσο, η σεξουαλική επαφή είναι ο πιο συχνός τρόπος μετάδοσης του ιού.

 

Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι η πιθανότητα λοίμωξης είναι υψηλότερη στις νέες σεξουαλικά ενεργές γυναίκες. Ο κίνδυνος απόκτησης μίας νέας HPV λοίμωξης κορυφώνεται στην ηλικία των 20 ετών περίπου και εν συνεχεία μειώνεται σταδιακά μέχρι την ηλικία των 35 ετών. 

 

Όπως πολλές άλλες σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις συχνά δεν υπάρχουν κλινικά συμπτώματα της λοίμωξης. Μπορεί κάποιος ή κάποια να έχει μολυνθεί από τον ιό και να μην το γνωρίζει. 

 

 

Παρόμοια Ορολογία

 

Ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων

 

 

Λοίμωξη HPV και οξυτενή κονδυλώματα

 

Περίπου 12 στελέχη του HPV προκαλούν οξυτενή κονδυλώματα. Αυτοί ονομάζονται ιοί χαμηλού κινδύνου διότι δεν προκαλούν καρκίνο. Δύο τύποι, ο τύπος 6 και ο 11, είναι οι κύριες αιτίες των οξυτενών κονδυλωμάτων. Αυτές οι βλάβες μπορούν να παρουσιαστούν είτε εξωτερικά είτε εσωτερικά στον κόλπο ή πάνω στο πέος και είναι δυνατόν να εξαπλωθούν και στο δέρμα. Τα οξυτενή κονδυλώματα μπορούν να αναπτυχθούν στα έξω γεννητικά όργανα, στον τράχηλο της μήτρας ή στον πρωκτό. Μπορούν να αντιμετωπισθούν είτε με τοπική θεραπεία ή με χειρουργική αφαίρεση ανάλογα με τη θέση τους.

 

 

HPV Λοίμωξη και καρκίνος

 

Περίπου 15 στελέχη HPV έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του κόλπου, του πρωκτού και του πέους. Αυτοί κατατάσσονται στους υψηλού κινδύνου ιούς. Οι περισσότεροι καρκίνοι του τραχήλου της μήτρας προκαλούνται από δύο στελέχη ιών HPV τον 16 και 18. Παρόλο που κάποιοι τύποι ιών HPV μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, εντούτοις ελάχιστες γυναίκες από αυτές που θα μολυνθούν από τον ιό θα αναπτύξουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Στις περισσότερες γυναίκες, το ανοσοποιητικό σύστημα θα εξουδετερώσει τον ιό πριν προκαλέσει καρκίνο. Σε λίγες γυναίκες ο ιός δεν εξουδετερώνεται και μπορεί να προκαλέσει καρκίνο ή συχνότερα προκαρκινικές αλλοιώσεις.

 

 

Πώς ο HPV μολύνει τον τράχηλο;

 

Ο τράχηλος είναι το κατώτερο τμήμα της μήτρας - το άνοιγμα προς τον κόλπο. Καλύπτεται από ένα λεπτό στρώμα ιστού που αποτελείται από κύτταρα. Ένας υψηλού κινδύνου ιός HPV μπορεί να εισέλθει στα κύτταρα και αυτά να ξεκινήσουν να πολλαπλασιάζονται ανώμαλα. Σε μερικές περιπτώσεις, οι αλλαγές αυτές μπορεί να γίνουν προκαρκινικές και ονομάζονται δυσπλασία ή τραχηλική ενδοεπιθηλιακή δυσπλασία (CIN).

 

Η δυσπλασία ή το CIN διαβαθμίζονται ως:

 

  • Ήπια, συνήθως υποχωρεί από μόνη της
  • Μέτρια και η βαριά δυσπλασία αποτελούν πιο βαριές καταστάσεις

 

Η λοίμωξη με τον HPV που δεν αντιμετωπίζεται από το ανοσοποιητικό σύστημα γίνεται μόνιμη. Αν μία γυναίκα μολυνθεί από κάποιο υψηλού κινδύνου στέλεχος HPV και δεν αντιμετωπισθεί από το ανοσοποιητικό σύστημα αυξάνεται ο κίνδυνος να αναπτύξει ενδοεπιθηλιακή δυσπλασία. Οι νεαρές σε ηλικία κοπέλες θα εξουδετερώσουν τον ιό ταχύτερα από τις μεγαλύτερες σε ηλικία. Το κάπνισμα μειώνει την ικανότητα του οργανισμού για εξουδετέρωση του ιού και αυξάνει το κίνδυνο ανάπτυξης CIN 3. Όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία και όσο χρονίζει η λοίμωξη από HPV τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης ενδοεπιθηλιακής δυσπλασίας.    

 

                                                                                             

Διάγνωση


Συνήθως χρειάζονται πολλά χρόνια πριν αναπτυχθεί καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Όλα αυτά τα χρόνια ο HPV θα προκαλέσει ανωμαλίες στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας ή γύρω από αυτόν. Το τεστ Παπανικολάου μπορεί να αναγνωρίσει αυτές τις αλλοιώσεις στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας και να βοηθήσει στην ταχύτερη αντιμετώπιση των αλλοιώσεων.

 Θεραπεία    

 

Δεν υπάρχει φαρμακευτική θεραπεία για την αντιμετώπιση της λοίμωξης με HPV. Υπάρχει μόνο φαρμακευτική θεραπεία για την αντιμετώπιση των οξυτενών κονδυλωμάτων. Γι’ αυτό το λόγο είναι καλύτερα να γίνεται προσπάθεια να μειωθεί ο κίνδυνος της λοίμωξης.

 

 

Πρόληψη

 

Τα εμβόλια έναντι του HPV μπορούν να προστατεύσουν από συγκεκριμένα στελέχη ιών HPV. Η πιθανότητα λοίμωξης από τον ιό μειώνεται όσο μειώνεται ο αριθμός των σεξουαλικών συντρόφων. Όσο περισσότερους σεξουαλικούς συντρόφους έχει μία γυναίκα τόσο αυξάνεται η πιθανότητα λοίμωξης από τον ιό. Η χρήση προφυλακτικού μειώνει επίσης τον κίνδυνο μόλυνσης με τον ιό. Δεν προστατεύει όμως απόλυτα, γιατί ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο με την επαφή μολυσμένων περιοχών του δέρματος που δεν καλύπτονται από προφυλακτικό.

 

Περισσότερα από 30 στελέχη HPV μπορούν να μολύνουν τα γεννητικά όργανα των γυναικών. Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας προκαλούνται από τα στελέχη 16 και 18, ενώ οι περισσότερες περιπτώσεις οξυτενών κονδυλωμάτων από τα στελέχη 6 και 11. Υπάρχουν εμβόλια που μπορούν να προστατεύσουν από αυτούς τους τύπους ιών. Αυτά τα εμβόλια προετοιμάζουν το αμυντικό σύστημα της γυναίκας να εξουδετερώσει τα συγκεκριμένα στελέχη ιών σε μία ενδεχόμενη μόλυνση με αυτούς.                Είναι περισσότερο αποτελεσματικά, όταν ο εμβολιασμός γίνεται πριν από την έναρξη σεξουαλικών επαφών. Ωστόσο, οι νεαρές κοπέλες που έχουν ξεκινήσει τις σεξουαλικές επαφές ή έχουν εκτεθεί σε κάποιον από τους HPV ιούς μπορούν να εμβολιαστούν, γιατί θα προστατευθούν από τα στελέχη των ιών από τα οποία δεν έχουν μολυνθεί. Ο εμβολιασμός δεν προστατεύει από υπάρχουσα λοίμωξη από HPV ιό και δεν προστατεύουν από όλα τα στελέχη των HPV ιών και συνεπώς δεν προστατεύουν εντελώς από την ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ή την ανάπτυξη οξυτενών κονδυλωμάτων. 

 

Ακόμη και οι γυναίκες που έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να έχουν τακτικό γυναικολογικό έλεγχο με τεστ Παπανικολάου.

 

 

Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας

 

Καλό είναι να επισκεφτείτε το γυναικολόγο σας εάν έχετε κάποια από τα συμπτώματα που προαναφέρθηκαν

« επιστροφή