Ιατρικές Πληροφορίες
  

Burn-out: Σύνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης

Εποχή ανασφάλειας, στρες και καθημερινού αγώνα για επιβίωση και διασφάλιση καλύτερων συνθηκών. Όσο η οικονομική κρίση γιγαντώνεται και η σχέση εργαζόμενου - εργοδότη αποβαίνει σε βάρος του πρώτου, το burnout, δηλαδή η εργασιακή εξουθένωση, θα γενικεύεται. Τη διαπίστωση αυτή έκανε ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής και πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» κ. Ηλίας Σιώρας μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του  Νοσηλευτή (12 Μαΐου).

 

Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Freudenberger ( 1974) – παρακολουθώντας, στη δεκαετία του ’60, το προσωπικό μιας κλινικής αποτοξίνωσης. Το B.U.S, είναι ψυχοσωματικό σύνδρομο, που έχει τρία κύρια χαρακτηριστικά:

   α. Συναισθηματική εξουθένωση – ισοπέδωση

   β. Αισθήματα αποπροσωποποίησης

   γ. Μειωμένη λειτουργικότητα, αποτελεσματικότητα στον επαγγελματικό τομέα σε συνδυασμό με νοητική κόπωσης

 

Η αιτία είναι παρατεταμένο stress κυρίως στην εργασία. Ειδικότερα τα τελευταία χρόνια, με την οικονομική κρίση, τις ιδιαίτερα ανταγωνιστικές σχέσεις στην εργασία και στην κοινωνία, τη μεγάλη αύξηση της ανεργίας, την πλήρη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, τη δουλειά « για ένα κομμάτι ψωμί» και την ολοένα αυξανόμενη επιδείνωση των συνθηκών υγιεινής στο εργασιακό περιβάλλον, το B.U.S παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις. Το άτομο που υποφέρει από B.U.S, πιστεύει ότι δεν μπορεί να ξεφύγει από την κατάσταση.

 

Η εμπιστοσύνη, η αλληλοκατανόηση στο εργασιακό περιβάλλον, η οικογενειακή και κοινωνική υποστήριξη .......... διαβάστε τη συνέχεια εδώ  Πηγή: weekihealth.com 
 

« επιστροφή