Ιατρικές Πληροφορίες
  

Με βάση τη δραστική ουσία θα συνταγογραφούνται τα φάρμακα

 
 
Με βάση τη δραστική ουσία και όχι την εμπορική ονομασία θα γίνεται υποχρεωτικά η συνταγογράφηση των φαρμάκων από την 1η Δεκεμβρίου 2012.


Σύμφωνα με τη νέα διάταξη του Υπουργείου Υγείας, οι φαρμακοποιοί ‘ανεξάρτητα από το σκεύασμα που έχει επιλεγεί από τον ιατρό για την συγκεκριμένη δραστική, μορφή και περιεκτικότητα’ υποχρεούνται να χορηγούν στον ασθενή το φθηνότερο σκεύασμα για την εν λόγω δραστική’.


Στην περίπτωση που ο ασθενής επιθυμεί την χορήγηση ακριβότερου σκευάσματος ο φαρμακοποιός θα ενημερώνει τον ασθενή για την διαφορά στην τιμή (η οποία και θα καλύπτεται από τον ίδιο τον ασθενή) και ο φαρμακοποιός θα εισπράττει τη νόμιμη συμμετοχή και την πρόσθετη επιβάρυνση που προκύπτει.


Οι ιατροί θα έχουν δικαίωμα να συνταγογραφούν σκευάσματα με την εμπορική τους ονομασία σε ποσοστό 15% της συνολικής αξίας των συνταγών που χορηγεί ο εκάστοτε ιατρός.


Σύμφωνα με τις διατάξεις που προωθεί ο αναπληρωτής υπουργός Μάριος Σαλμάς, εξαιρούνται από το μέτρο της υποχρεωτικής συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία κάποιες ειδικές κατηγορίες φαρμάκων όπως:


·        ειδικά φάρμακα όπως οι ινσουλίνες
·        παράγωγα αίματος,
·        εμβόλια
·        βιοτεχνολογικά προϊόντα
·        και τα συνδιασμένα προϊόντα που δεν είναι άμεσα υποκαθιστούμενα κα ανταλλάξιμα.
·        φάρμακα  «στενού θεραπευτικού εύρους» όπως : acenocumarol, carbamazepime, cyclosporine, digoxin, levothyroxine, procainamide, theophyllines.
·        φάρμακα με υψηλή τοξικότητα ( χημιοθεραπευτικά)
·        φαρμάκα που αφορούν την επιληψία, την ψύχωση, την σχιζοφρένεια, το ασθμα και τα χρονια εκφυλιστικά και αυτοάνοσα νοσήματα.
·        φάρμακα για παιδιά για εγκύους και για άτομα άνω των 67 ετών
·        φάρμακα για καρδιαγγειακές παθήσεις και τα φάρμακα με τα οποία οι ασθενείς είναι επαρκώς και αποτελεσματικώς ρυθμισμένοι.
 
 
 
Στο χώρο της υγείας το μέτρο αυτό έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις  σχετικά με την ορθότητά του αφού εκτιμάται ότι η θεραπευτική πράξη θα περάσει κυρίως στα χέρια των φαρμακοποιών οι οποίοι θα είναι πλέον αυτοί που θα προτείνουν ποιο φάρμακο θα πάρει ο ασθενής βάσει της δραστικής ουσίας που θα έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός.


Έντονη ήταν επίσης  η αντίδραση του προέδρου του ΦΣΑ Κωνσταντίνου Λουράντου ο οποίος σε δημόσια τοποθέτησή του δήλωσε ότι θεωρεί πως αυτές οι διατάξεις παρεκκλίνουν  της ουσίας του νόμου και έρχονται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις μας απέναντι στους δανειστές μας.


Ο κος Λουράντος κρούει τον κόδωνα του κινδύνου σχετικά με τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης που όπως υπογραμμίζει θα πέσει και πάλι στις πλάτες των φαρμακοποιών ενώ θεωρεί ότι ενδεχομένως να ανοίξει και πάλι συζήτηση για τα ποσοστά κέρδους των φαρμακοποιών.
« επιστροφή