Ιατρικές Πληροφορίες
  

Περιοδική αποχή από το σεξ: Είναι μέθοδος αντισύλληψης;

 

Η περιοδική αποχή από το σεξ μπορεί να αποτελέσει μέθοδο αντισύλληψης. Χωρίζεται σε δύο μεθόδους που παρουσιάζονται παρακάτω.

 

 

Μέθοδος ημερολογίου

 

Πρόκειται για τη λεγόμενη μέθοδο υπολογισμού των «επικίνδυνων ημερών». Η γυναίκα καταγράφει τη διάρκεια των κύκλων της για ένα περίπου χρόνο και κατόπιν αφαιρεί 18 ημέρες από το μικρότερο κύκλο και 11 ημέρες από το μεγαλύτερο. Το χρονικό διάστημα που προκύπτει είναι η γόνιμη περίοδος.Η περιοδική αποχή δεν είναι ασφαλής αντισυλληπτική μέθοδος. Είναι πολύ εύκολο να γίνει κάποια φορά λανθασμένος υπολογισμός των ημερών, ενώ, παρά τις λιγότερες πιθανότητες να προκύψει μία εγκυμοσύνη στο διάστημα εκτός των φερόμενων ως γόνιμων ημερών, στην πραγματικότητα η σύλληψη δεν αποκλείεται σε καμία ημέρα του κύκλου και σίγουρα περιορίζει κατά τουλάχιστον 10 ημέρες το μήνα τη δυνατότητα σεξουαλικών επαφών.

 

 

Μέθοδος της θερμοκρασίας

 

Αυτή βασίζεται στη μεταβολή της θερμοκρασίας του σώματος της γυναίκας κατά τη διάρκεια του κύκλου. Έτσι κατά την πρώτη φάση του κύκλου μέχρι την ωορρηξία η γυναίκα βρίσκεται υπό την επίδραση των οιστρογόνων. Η θερμοκρασία της κατά το χρονικό αυτό διάστημα κυμαίνεται στους 36,6 – 36,7 βαθμούς κελσίου. Κατά την ημέρα της ωορρηξίας μπορεί να παρατηρηθεί μικρή πτώση της θερμοκρασίας αλλά αυτό δεν είναι σταθερό εύρημα. Μετά την ωορρηξία αρχίζει η δεύτερη φάση του κύκλου κατά την οποία η γυναίκα βρίσκεται υπό την επίδραση της προγεστερόνης που παράγεται από το ωχρό σωμάτιο. Η προγεστερόνη προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος η οποία φθάνει έως στους 37,2 βαθμούς κελσίου. Η αύξηση αυτή δεν είναι απότομη αλλά σταδιακή και ολοκληρώνεται συνήθως σε 2-3 μέρες.

 

Πλεονεκτήματα της μεθόδου αυτής είναι ότι δεν απαιτεί καμιά απολύτως δαπάνη, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη βελτίωση των σχέσεων σε μερικά ζευγάρια και τέλος είναι αποδεκτή από την εκκλησία.

 

Όπως συμβαίνει σε κάθε μέθοδο και η θερμομετρική παρουσιάζει μερικά μειονεκτήματα. Πρώτα – πρώτα απαιτεί μεγάλη προσοχή, δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε ανώμαλο κύκλο, μετά από τοκετό, κατά τη διάρκεια της γαλουχίας και κατά την κλιμακτήριο.

« επιστροφή